2021-04-06 13:59:08• hírek • Bede Emőke

A replika jogán: Újabb rendőri túlkapásnak voltunk szemtanúi

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, vasárnap este egy több személy között kirobbant konfliktus miatt a rendőrséget, majd később a csendőrséget és a különleges bevetési csoportot is riasztották a Szatmár megyei Petére. A hivatalos tájékoztatás szerint a közösség tagjai rátámadtak az egyenruhásokra, kövekkel, téglákkal, botokkal dobálták őket, Godzsa Zsolt romareferens szerint azonban a helyzet korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek az ügyben kiadott közlemények és cikkek lefestették.

Amint azt Zsolt a Szatmár.ro-nak kifejtette, a helyi közösségből többen is megkeresték az esetet követően, így a keddi napon személyesen is kilátogatott a helyszínre, hogy a hivatalos álláspont mellett a történet másik felét is meghallgassa. Mint kiderült, a konfliktus abból adódott, hogy két gyerek összeverekedett. Az egyikük édesanyja alaposan megregulázta a két rendetlenkedőt, majd saját csemetéjét és a másik verekedőt is hazaküldte. Utóbbi gyermek édesanya azonban ezen olyannyira felindult, hogy tárcsázta a 112-es segélyhívót és a rendőrség közbelépését kérte. A hívás nyomán kivonult a helyszínre a községben szolgálatot teljesítő rendőr, viszont ahogyan az ilyen helyzetekben nem ritkán előfordul, a közösség olyan tagjai is kicsődültek az utcára, akik voltaképp az eseményekben nem voltak érintettek. Az egyenruhás megpróbált a felekkel egyezkedni, viszont mindenki a saját igaza mellett ágált, a hangos szóváltás pedig fenyegetően hathatott a rendőr számára.


„A rendőr ekkor erősítést hívott, ám a helyiek elmondása szerint a kiérkező maszkosok már nem kérdeztek, hanem azonnal cselekedetek. Elsőként egy, a gyermekét a kezében tartó anyukát ütöttek meg. Ezt látva a családfő is megütötte az egyenruhást, és a segítségére sietett további három férfi is – ők vannak most egyébként előzetes letartóztatásban. Igen ám, csakhogy a rendőrök a visszavágás során nem csak azokat verték meg, akik rájuk támadtak, hanem mindenkit, köztük egészen kicsi gyermekeket is” – fogalmaz Godzsa. Hozzáteszi, hogy a beszámolók alapján olyanok is részesültek az agresszióból, akiknek végképp semmi közük nem volt az egészhez: egy idősebb férfi például csak húsvéti vendégségbe tartott a lányához, egy fiút pedig egészségügyi problémája miatt épp ellátásban részesítettek egy mentőben, viszont egyikük sem úszta meg sérülések nélkül a rendőrökkel való találkozót. Mi több, a helyiek arról is beszámoltak, hogy az egyenruhások több házba is benyomultak indokolatlanul, és könnygázzal fújták le az odabent levőket, így azok sem úszták meg a dolgot, akik a hatóságiak megérkezésekor azonnal visszavonulót fújtak.



„Való igaz, hogy akár önvédelemnek is tekinthető a rendőrök fellépése, hiszen tényleg többen rájuk támadtak, de kérdem én, miért kellett másokkal szemben is erőszakosan fellépni? Az elkövetőket elfogták, megverték, őrizetbe vették és eljárást is indítottak ellenük, aminek részeként előzetes letartóztatásba helyezték őket – helyes, ezzel egyetértek, de miért kellett gyerekeket és nőket is bántani?” – teszi fel a kérdést Zsolt.


Godzsa a helyieket meghallgatva arra a következtetésre jutott, hogy Petén egy újabb rendőri túlkapás történt, mely csak gyarapítja azok sorát, melyek például a szükségállapot idején történtek szerte az országban és Szatmár megyében is. Zsolt ugyanakkor nem kisebbíti a romák hibáját sem: elismerte, hogy az utcán megjelent tömeg valóban fenyegető érzést kelthet azokban, akik nem ismerik a közösséget, és azt sem tagadta, hogy többen is nekimentek rendőröknek, viszont úgy véli, hogy a konfliktus tetőzését jelentő, többeket indokolatlanul érő agresszió mértéke nem volt arányos a helyiek szerint válaszreakcióként indított támadáséval. „A törvény az legyen törvény mindenki számára, aki pedig hibázott, az kapja meg a büntetését” – summázta hangsúlyozva, hogy az igazságot ez esetben is valahol félúton kell keresni.


Azon kérdésünkre, hogy milyen volt a közhangulat a terepen tett látogatás idején, Zsolt elmesélte, hogy a kétéves kislány, aki annak a nőnek az ölében volt, akit elsőként megütöttek, azonnal reszketni és sírni kezdett, mivel azt gondolta, ismét a rendőrök tértek vissza.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: